Huidige legale MDMA sessies

Zoals de huidige wetgeving is anno februari 2024 kunnen er legale MDMA sessies worden gedaan met analogen van MDMA. Deze behandelingen zijn niet medisch van aard, ondanks deze waarschijnlijk niet anders verlopen dan de medische behandelingen met MDMA in de toekomst. Dit is mogelijk omdat de analogen van MDMA niet vallen onder de Opiumwet of de geneesmiddelenwet.

Molly cristals

Nieuwe wet NPS

De nieuwe wet NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) is aangenomen in de Tweede Kamer om de productie van en handel in nieuwe psychoactieve stoffen tegen te gaan. Deze wet voegt een derde lijst toe aan de bestaande lijsten I en II van de Opiumwet. Deze nieuwe lijst bevat een aantal stofgroepen waarvan de chemische structuur is afgeleid van meerdere substanties met een psychoactieve werking die op lijst I van de Opiumwet staan vermeld zoals MDMA, THC en heroïne.

De nieuwe Psychoactieve Stoffen Wet, de NPS wet, kan er dus voor zorgen dat alle MDMA analogen die dezelfde structuur hebben als in de wet staat omschreven illegaal worden. Op dit moment zal deze wet naar de Eerste Kamer gaan en zal de wet getoetst worden en er zal een stemming plaatsvinden. In het geval dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, is het gebruik van de meeste MDMA analogen illegaal. Wij verwachten dat het besluit rond de zomer van 2024 wordt genomen.

MDMA wordt een medicijn

Wij verwachten dat in 2025 of 2026 MDMA therapie gelegaliseerd gaat worden en wordt gezien als medische behandeling. Het kan dus zijn dat een MDMA sessie maar van korte duur niet mogelijk is (circa 6 maanden). Uiteraard is dit niet gunstig voor diegenen die MDMA therapie nodig hebben tussen het nieuwe verbod op analogen en de legalisering van MDMA. Wat wel gunstig is van de toekomstige legalisering is dat deze zorg deels of volledig vergoed gaat worden door zorgverzekeraars.

Nu nog een sessie met een legaal analoog?

Zolang de nieuwe wet nog niet is aangenomen door de Eerste Kamer,  is het mogelijk om gebruik te maken van de MDMA sessies met een legaal analoog. Dus als je niet wilt wachten op legalisering en nu al zo’n sessie wilt doen is het nog mogelijk. We raden je wel aan om je te verdiepen in de werking van de analogen, MDMA therapie en de contra-indicaties. We geven hierbij wat goede bronnen.