Microdoseren doet meestal niet meer dan wat placebo kan doen.  Het microdoseren van psychedelische substanties zoals LSD en psilocybine wordt de laatste jaren veel gepromoot door aanbieders die claimen dat het veel kan betekenen. De meeste wetenschappelijke onderzoeken tonen echter aan dat de genoemde doseringen die onder microdosing vallen niet significant beter […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Macrodoseren werkt beter dan microdoseren

Microdoseren doet niet veel meer dan een placebo

Het microdoseren van psychedelische substanties zoals LSD en psilocybine wordt de laatste jaren veel gepromoot door aanbieders die claimen dat het veel kan betekenen. De meeste wetenschappelijke onderzoeken tonen echter aan dat de genoemde doseringen die onder microdosing vallen niet significant beter werken dan een placebo. Bekijk ook de onderstaande video die gaat over het geringe effect van microdoseren.

Microdoseren als placebo uitgelegd

Iedereen heeft MAO (monoamineoxidase) in het lichaam. MAO is een enzym dat voornamelijk voorkomt in de mitochondriën van cellen, met name in de lever, de nieren, het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel, zoals de hersenen. Er zijn twee soorten MAO-enzymen, MAO-A en MAO-B genaamd, en ze zijn betrokken bij de afbraak van verschillende neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. De eerste stap van het afbreken is het inactief maken van van deze neurotransmitters, maar ook psychedelica, door ze sneller dan normaal te laten reageren met zuurstof.

Na het innemen van bijvoorbeeld 1mg psilocybine, wat wordt gezien als microdose, kan het zijn dat de capaciteit van jouw MAO enzymen groot genoeg is om deze 1mg binnen een aantal minuten in te sluiten en te laten reageren met zuurstof waardoor het geen effect meer heeft. Van die microdose kan er misschien wel helemaal niets psychoactieve stoffen in het brein terecht komen. Mocht je brein bij de eerste microdose van 1mg wel psilocine ontvangen dan kan het zijn dat je lichaam meer MAO aanmaakt en dat je de volgde microdose niet meer werkt.

Het enzym MAO gooit dus roet in het eten als het gaat om effectief te gaan microdoseren.

Waarom werkt macrodoseren dan beter?

Als je de MAO enzymen ziet als de eerste opvangbak of emmer van 1-2mg en je gooit daar maar 1mg psilocybine in dan overstroomt deze bak niet. Alleen als je in één keer meer dan de capaciteit van je MAO enzymen overschrijdt loopt die bak over en kan richting het brein. De minimale hoeveelheid die je nodig hebt om effecten van psychedelische stoffen te ervaren wordt het treshold level genoemd. Als je gaat macrodoseren dan overschrijd je altijd die treshold level en ga je wel gebruik maken van de effecten van bijvoorbeeld psilocybine. Bij een hoge dosering psilocybine heb je wel meer tijd nodig tussen de sessies.

Een hoge microdosering of lage macrodosering?

Als je meer gaat innemen om te kunnen microdoseren dan ga je richting een lage macrodosering. Dit kan helpen om alsnog iets te merken van de psychedelische stof. Na een aantal van deze wat hogere microdoseringen zal je gaan merken dat ook dat effect zal verdwijnen. Het lichaam gaat namelijk meer MAO aanmaken waardoor je treshold niveau mee stijgt. Eén van de dingen die je kunt doen is een periode instellen van één á twee weken zonder psychedelica gebruik. Na deze periode is het gehalte MAO weer als vanouds.

Werkt het ouderwets microdoseren dan toch?

We weten dat de opname van tryptofaan, de bouwstof van serotonine, moeilijk verloopt en amper in het brein terecht komt. Psilocine komt echter zeer makkelijk in het brein als je rekening houdt met het treshold niveau. Nu zijn tryptofaan en psilocine nauw verwant aangezien tryptofaan de voorloper is van psilocine. Het zou kunnen zijn dat je zelfs geoxideerde psilocine in het brein omzet naar een bouwstof voor serotonine, wat dan weer positief kan zijn voor de gemoedstoestand op de lange duur. Dit zou dan de langdurige positieve effecten kunnen verklaren zonder dat microdoseren veel invloed heeft op de korte termijn.

Wil je onze hulp?

Wij kunnen je helpen om succesvol te microdoseren. We hebben nog meer ideeën over hoe we microdoseren beter kan. Ook kan je gebruik maken van onze expertise als het gaat om de hoger gedoseerde trips. Wil je weten wat wij denken wat het beste past bij jouw situatie? Vul dan vrijblijvend de intake en lees ook onze pagina over microdoseren.

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Macrodoseren werkt beter dan microdoseren
Geschreven door: Marcel van der Putten