Gamma-aminoboterzuur GABA staat voor Gamma-aminoboterzuur en is een neurotransmitter met een inhiberende functie op het zenuwstelsel. Net zoals andere neurotransmitters bepalen de aanwezigheid van neurotransmitters de prikkelgeleiding tussen neuronen. Wegens de inhiberende (remmende) functie kan GABA bij overactiviteit rust geven en stress en angstreacties verlagen. GABA speelt ook een rol […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over De neurotransmitter GABA

Gamma-aminoboterzuur

GABA staat voor Gamma-aminoboterzuur en is een neurotransmitter met een inhiberende functie op het zenuwstelsel. Net zoals andere neurotransmitters bepalen de aanwezigheid van neurotransmitters de prikkelgeleiding tussen neuronen. Wegens de inhiberende (remmende) functie kan GABA bij overactiviteit rust geven en stress en angstreacties verlagen. GABA speelt ook een rol bij de ontspanning om in slaap te vallen.

Lees hier meer over andere neurotransmitters en voeding

Hoe GABA precies werkt

Bekijk de onderstaande video voor een gedetailleerde uitleg over hoe GABA de prikkelgeleding remt via de GABA receptoren.

Heb jij te weinig GABA?

Een GABA deficiëntie kan meerdere klachten geven variërend van spierspanning, slecht (in)slapen tot aan depressie. GABA wordt dan ook ingezet tegen ADHD, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, angststoornissen en stress. Tijdens de aanmelding en intake van triptherapie wordt middels een neurotransmitter test bekeken of je onder andere een tekort hebt aan GABA zodat we een advies kunnen maken om de neurotransmitters in balans te kunnen krijgen voordat we een psychedelische sessie doen.

GABA verhogen

Het verhogen van GABA kan via voeding en supplementen. GABA tegelijk combineren met medicijnen zoals benzodiazepinen, barbituraten, antidepressiva of alcohol kan problemen opleveren en gelijktijdig gebruik wordt afgeraden. Tevens dient men voorzichtig te zijn met producten die het die het risico op bloedingen kunnen verhogen.

Voeding en GABA

De GABA concentratie kan worden verhoogd door het eten van vette vis, broccoli, bananen, amandelen, walnoten, spinazie en volkoren producten. Bij gevarieerd eten met een laag gehalte suikers en een hoger gehalte eiwitten, groene groenten en complexe koolhydraten is GABA suppletie doorgaans niet nodig.

GABA supplementen

Tijdelijke GABA suppletie kan in veel gevallen een goede start zijn. De volgende supplementen helpen je om GABA weer op het gewenste niveau te krijgen.

GABA
Vitamine B complex ter ondersteuning
Magnesium ter ondersteuning
Eiwitpoeder als eiwitinname laag is

Bezigheden voor meer GABA

Knuffelen verhoogt niet alleen de concentratie GABA maar ook dopamine, serotonine en oxytocine. Al deze stoffen verbeteren de gemoedstoestand van een mens. Ook muziek maken of dansen verhoogd onder andere GABA. Wandelen in een natuurlijke omgeving en meditatie geven ook rust en kunnen ook GABA verhogen.

Psychedelische therapie voor meer GABA

Psychedelische therapie kan door het onderdrukken van de stress indirect zorgen voor een betere productie van GABA. Stress, wat onder andere cortisol is, zorgt voor een hoger verbruik van bouw en hulpstoffen van meerdere neurotransmitters. Hierdoor kunnen de stress reducerende eigenschappen indirect GABA insufficiëntie verminderen. De combinatie van diëtiek, suppletie en psychedelische therapie werkt doorgaans nog beter.

Klaar voor de digitale intake?

Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: De neurotransmitter GABA
Geschreven door: marcel