In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Een hoger EQ gebruiken tegen conflicten en psychische stoornissen

Wat is EQ?

EQ staat voor emotionele intelligentie (EmotioneleQuotiënt). Het is de tegenhanger van IQ. EQ testen meten doorgaans hoe iemand omgaat met de emoties van zichzelf of de anderen en hoe iemand omgaat met de situaties waaraan hij of zij niets kan veranderen?

EQ verhogen tegen psychische klachten?

Hoe hoger het EQ is des te beter mensen hun eigen emoties en die van anderen kunnen begrijpen. Met name het begrijpen van en het luisteren naar je eigen emoties, die vooral via het onderbewuste communiceren via het lichaam, kan bij veel psychische klachten het begin van verbetering zijn. Als je weet hoe je onderbewuste brein via je lichaam communiceert richting het bewuste brein kan je betere beslissingen voor jezelf maken die minder jezelf schaden.

12 tips voor het verhogen van EQ

Door het verhogen van het EQ zal je in staat zijn jezelf en anderen beter te begrijpen. Dit werkt conflictmijdend waardoor er minder stress ontstaat. Minder stress betekend meer serotonine en meer serotonine en minder stress zorgt voor het verlagen van psychische klachten.

Hierbij onze tips voor een hoger EQ.

1 Oefen met het benoemen van je emoties

Het benoemen van je emoties brengt aan het licht hoe je gevoelens je gedachten in een situatie kunnen beïnvloeden.

Hoewel gevoelens invloed hebben op elke beslissing die je neemt, besteden de meeste mensen er niet veel tijd aan om na te denken over hoe ze zich voelen. In feite zijn ze vaak meer op hun gemak met dingen als’ Ik had vlinders in mijn maag ‘of’ Er zat een brok in mijn keel ‘, in plaats van te zeggen:’ Ik voelde me angstig ‘of’ Ik voelde me verdrietig. Probeer van een spreekwoordelijke vorm van ervaren, zoals pisnijdig, te vertalen naar een concrete emotie, zoals boosheid.

2 Probeer de emotie van iemand anders te benoemen

Als je in een emotionele situatie bent met een andere persoon ook hun emotie proberen te benoemen. In de meeste gevallen wil je dat voor jezelf houden en in sommige gevallen kan je vragen of iemand zicht voelt zoals jij denkt dat diegene zich voelt. Het kunnen inleven in anderen noemt men empathie of empathisch vermogen.

3 Beperk de tijd dat u naar een scherm kijkt.

Studies hebben aangetoond dat schermtijd het moeilijker maakt om emoties te lezen.

Urenlang naar je laptop of smartphone staren kan je vermogen om andermans gevoelens te lezen verminderen. Overweeg eens in de zoveel tijd een digitale detox te doen. Een paar dagen zonder je elektronica kan wonderen verrichten voor je vermogen om de emoties van anderen te lezen.

4 Probeer eerdere conflicten eens vanuit een ander perspectief te bekijken

Denk eens terug aan een conflict zonder dat je daarbij je eigen belang vertegenwoordigt, maar probeer eens de advocaat van de tegenpartij te spelen. Probeer de argumenten van de ander te begrijpen, ondanks u het er niet mee eens hoeft te zijn.

5 Toekomstig conflictmijdende gedrag

In plaats van in een ruzie te springen of iemand te storen waarmee je het niet eens bent, leg je de focus op het ontwikkelen van een beter begrip van hoe de ander zich voelt.

Begin goed te letten op de emotionele toestanden van anderen. Kijk of je kunt herkennen hoe iemand zich voelt en hoe die emotie waarschijnlijk de waarneming en het gedrag van die persoon zal beïnvloeden.

6 Bepaal zelf hoe jij je mag voelen

Geef nooit de macht weg over je eigen emoties. Jij hebt controle over hoe je je voelt en hoe je op dingen reageert.

In plaats van je baas de schuld te geven omdat hij je gek maakt, overweeg dan welke stappen je kunt nemen om jezelf te kalmeren. In plaats van te zeggen dat je moeder je slecht laat voelen over jezelf, richt je je op het herstellen van je eigenwaarde.

7 Leer je emoties te accepteren

Of het nu op school, op het werk of zelfs in uw eigen gezin is, al te vaak wordt mensen direct of indirect geleerd om hun emoties te onderdrukken of zich ervoor te schamen. Er is een maatschappelijke houding dat negatieve emotionele reacties duiden op zwakte. Dit is geen zwakte, het is een teken van moedigheid en zelfrespect.

Er is een verschil tussen het hebben van een passende emotionele reactie en een ongepaste, zoals uithalen naar een collega. Er is een verschil tussen het uiten van emoties in het openbaar of in vertrouwde situaties. Wanneer je een emotionele reactie hebt, zoals overweldigende wrok of schaamte, erken ze dan en pas je ze op de juiste manier toe voor de situatie.

8 Beheer je angsten

Als je een bepaald resultaat wilt, kun je gemakkelijk een alles-of-niets-denkrichting kiezen: ik zal zo blij zijn als ik in een super moeilijk te bereiken doel behaal en mijn toekomst is verpest als ik dat niet doe.

Vooral wanneer bepaalde aspecten buiten je controle liggen, verminder je je angsten door je afwisselende uitkomsten voor te stellen. Het zal in eerste instantie een afknapper lijken, maar ik weet dat mijn alternatieven voor mij net zoveel deuren zullen openen.

9 Neem de tijd voor een passende reactie

Als je in een moeilijk gesprek zit, hoef je niet meteen een oplossing te vinden of iets toe te zeggen. Blijf beleefd en zeg dat je even tijd nodig voor jezelf om je gedachten te verzamelen. Dingen om te proberen:

 • Ga wandelen
 • Bel iemand voor advies
 • Spat wat water op je gezicht of ga naar buiten om af te koelen, letterlijk en figuurlijk (afkoeling van je lichaamstemperatuur vermindert stress)
 • Schrijf een scenario uit om je gevoelens te ordenen
 • Oefen een kalm antwoord
 • Doe een ademhalingsoefening

Wanneer je in paniek raakt, worden vecht-of-vlucht reacties in werking gezet en rationeel denken op een laag pitje gezet. Het doel is om voldoende afstand en tijd te creëren is zodat je uit de vecht-of-vluchtmodus kunt komen en rationeel kan nadenken.

10 Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid kan je gedachten herformuleren en je helpen het positieve in elk scenario te zien. Als je dankbaarheid uitoefent als je je neutraal voelt, zul je er beter van worden wanneer emoties hoog oplopen. Probeer ook eens te kijken waar je iemand dankbaar voor kan zijn terwijl die persoon negatieve gevoelens bij je opwekt.

11 Meditatie

Er is veel bewijs dat meditatie de emotionele intelligentie verhoogt.

Meditatie vermindert de algehele stress en helpt je om gedachten te leren herkennen van jezelf en die van anderen. Het vergt wat oefening om goed te mediteren, maar de stijging van het empatsich vermogen zorgt voor een meer ontspannen manier van leven.

12 Psychedelische therapie

Psychedelische therapie werkt op dezelfde manier als meditatie, alleen dan duizenden malen sterker en indien de begeleiding goed is zal het vele malen makkelijker zijn dan meditatie. Tevens zorgt psychedelische therapie voor een hoger bewustzijn waarbij de juist het bewuste brein (frontale hersenkwab) in staat is om te verbinden met het oerbrein waardoor er meer connectie is met de emoties is het onderbewuste oerbrein. Als bonus zorgt psychedelische therapie ook voor nieuwe verbindingen in het brein waardoor je bewuster en empatischer zal worden. Zelfs na de eerste psychedelische therapie sessie zal je al verschil merken.

Meer connecties in het brein door psychedelische therapie

Onze dienstverlening

We hebben bij triptherapie verschillende protocollen en zelf bij iedere klant doen we het net even anders. Alles gaat in overleg en ons advies is slechts een advies. Bij elke vorm van psychedelische therapie proberen we ook te kijken naar wat we kunnen betekenen op gebied van voeding, supplementen en beweging. Dit doen we omdat als we elke gebied aanpakken van het welzijn, we nog betere resultaten boeken dan alleen psychedelische therapie

Overzicht procedure triptherapie

Doorgaans hanteren we met de meeste klanten een schema dat er als volgt uitziet:

 1. Aanmelding, neurotransmitter test en intake
 2. Advies over voeding beweging en supplementen op basis van punt 1
 3. Een periode van 2-3 weken voortgang bekijken van punt 2
 4. Een individuele psychedelische therapie* (Tenzij een groep extra nut of de voorkeur heeft)
 5. Nabespreking van de psychedelische therapie op dezelfde dag
 6. Na ongeveer 1-2 weken nogmaals een nabespreking

*Tijdens de psychedelische therapie maken we naast het gebruik van psilocybine ook gebruik van aromatherapie, kleurentherapie, zorgvuldig uitgekozen muziek, kruiden en stimulerende supplementen. Dit alles afgestemd op de klant en het doel.

U vindt hier onze prijzen voor psychedelische therapie

Contactgegevens

Wilt u eerst meer weten over wat we doen en wie we zijn? U kunt ons alles vragen. Dit kan via de onderstaande mogelijkheden. Kies zelf een medium uit waar u zich goed bij voelt.

Openbare vragen via forum: Klik hier
Telefoon en Whatsapp: +31640898455
Email: info@triptherapie.nl
Contactformulier: Klik hier
Facebook: Klik hier
Twitter: Klik hier

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Een hoger EQ gebruiken tegen conflicten en psychische stoornissen
Geschreven door: Marcel