Waarom worden psychedelica ingezet tegen verslavingen? Het inzetten van psychedelica tegen verslavingen kan contra-intuïtief aanvoelen aangezien psychedelica zoals paddo’s als drugs worden gezien. Echter zijn psychedelica zoals paddo’s en magic truffels niet lichamelijk verslavend, integendeel. Bij langdurig gebruik van psychedelica ontstaat er een tolerantie waardoor meer gebruiken geen effect heeft. […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Psilocybine tegen verslavingen

Waarom worden psychedelica ingezet tegen verslavingen?

Het inzetten van psychedelica tegen verslavingen kan contra-intuïtief aanvoelen aangezien psychedelica zoals paddo’s als drugs worden gezien. Echter zijn psychedelica zoals paddo’s en magic truffels niet lichamelijk verslavend, integendeel. Bij langdurig gebruik van psychedelica ontstaat er een tolerantie waardoor meer gebruiken geen effect heeft. Het algemene effect van psychedelica gebruik is dat het een gevoel van tevredenheid kan veroorzaken. Het is juist tevredenheid dat er voor zorgt dat er geen drang is naar meer en meer van een verslavend middel of actie.

De ego wilt meer en meer

De ego is een mechanisme van het brein om het individu te beschermen te laten overleven en voort te laten planten. Het zorgt voor een afscheiding tussen het individu en de rest van het universum. Soms wordt het ego zodanig gestimuleerd dat het ego te sterk wordt. De persoonlijke belangen moeten dan blijven gevoed worden. De neurotransmitter dopamine speelt hier een grote rol in aangezien je dopamine als een “personal-feel-good” hormoon kan zien. Het geeft tijdelijk een goed gevoel, gevolgd met leegte. Echter zal jacht op persoonlijke voldoening zorgen voor afscheiding en eenzaamheid, terwijl eenzaamheid juist een trigger is voor verslavingen. Door eenzaamheid kan er een band ontstaan met de verslaving. Uiteraard speelt onze samenleving en kapitalisme een grote rol in het vormen van een individualisme door in te spelen op aanzienverhogende ideeën.

De verslavingen die dopamine verhogen

We geven hierbij een paar voorbeelden van verslavingen waarbij dopamine en/of vereenzaming een grote rol speelt.

  • Alcoholisme
  • Drugsverslaving (Cocaïne, heroïne, MDMA, etc.)
  • Eetverslaving
  • Gameverslaving
  • Gokverslaving
  • Pornoverslaving
  • Rookverslaving
  • Social media

Een behandeling in combinatie met psychedelica

Hier bij triptherapie zetten wij gezonde psychedelica, voeding, supplementen, lichaamsbeweging en andere zaken in om verslavingen te behandelen. De combinatie van de verschillende onderdelen zorgen voor het beste resultaat. Een groot gedeelte van onze dienstverlening is de psychedelische sessie. Wij zetten psychedelica in tegen verslavingen omdat psychedelica zoals magic truffels in hogere doseringen de ego op een laag pitje kan zetten. Hierdoor wordt de verbinding met de omgeving hersteld, meer tevredenheid kan ontstaan en de behoefte aan verslavend gedrag vermindert. Het is als het ware een kickstart om gedrag te veranderen. De grootste kracht is om bij impulsen van verslavend gedrag te kunnen beantwoorden met gezonde keuzes. Buiten deze kenmerken om kunnen inzichten die ontstaan tijdens een psychedelische sessie een extra steuntje in de rug zijn om te veranderen.

Bekijk de volgende TEDx talk om meer te leren over hoe dopamine betrokken is bij verslavend gedrag.

De dopamine detox

Bij verslavingsproblematiek zetten wij vaak de dopamine detox in. Dit een periode van een aantal dagen voorgaande de psychedelische sessie waarbij gedrag wat verslavingen kan ondersteunen wordt vermeden. Dit doen we om een juiste neurotransmitter balans te verkrijgen al voor de psychedelische sessie en de afhankelijkheid van dopamine te verlagen.

Lees hier meer over de dopamine detox

Klaar voor de digitale intake?

Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Psilocybine tegen verslavingen
Geschreven door: marcel