Het default mode Network Het Default Mode Network (DMN) omvat hersengebieden in de cortex die normaal gesproken actief zijn tijdens rust en is betrokken bij herinneren van gebeurtenissen, sociale en emotionele oordeelsvorming en toekomstplanning. Het DMN wordt vaak beschouwd als het tegenovergestelde van het ‘taakgeoriënteerde’ netwerk, dat actief is tijdens […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Psychedelica en het Default Mode Network (DMN)

Het default mode Network

Het Default Mode Network (DMN) omvat hersengebieden in de cortex die normaal gesproken actief zijn tijdens rust en is betrokken bij herinneren van gebeurtenissen, sociale en emotionele oordeelsvorming en toekomstplanning. Het DMN wordt vaak beschouwd als het tegenovergestelde van het ‘taakgeoriënteerde’ netwerk, dat actief is tijdens cognitieve taken en opdrachten.

De DMN is een van de eerste hersennetwerken die werden geïdentificeerd met behulp van functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI), een techniek die de bloedstroom in de hersenen meet en daarmee de activiteit van hersengebieden kan aangeven. De DMN is geactiveerd wanneer de hersenen niet bezig zijn met specifieke taken of opdrachten, zoals denken over een probleem of het lezen van het nieuws.

De DMN is een van de grootste en meest complexe hersennetwerken, en bestaat uit verschillende delen van de hersenen, waaronder de mediale prefrontale cortex, de pariëtale cortex, de temporale cortex, de cingulate cortex en de hippocampus. Deze hersengebieden zijn betrokken bij verschillende cognitieve functies, zoals werkgeheugen, aandacht, emotieregulatie, taal en sociale cognitie.

De mediale prefrontale cortex, ook wel de ventrale mediale prefrontale cortex genoemd, is een belangrijk deel van de DMN. Het is betrokken bij de regulatie van emoties, zelfreferentie en mentale simulatie. De pariëtale cortex is betrokken bij de integratie van visuele, auditieve en somatosensorieke informatie en bij het plannen van bewegingen. De temporale cortex is betrokken bij taal, geheugen en auditieve verwerking. De cingulate cortex is betrokken bij emotieregulatie en de regulatie van de aandacht. De hippocampus is betrokken bij geheugen en emotieregulatie.

Bekijk hier de eerdere berichten over het Default Mode Network (DMN)

Depressie en angst

Recent onderzoek suggereert dat de DMN ook betrokken is bij mentale ziekten zoals depressie en angststoornissen. Studies hebben aangetoond dat de activiteit in de DMN verhoogd is bij mensen met deze aandoeningen. Ook wordt gedacht dat de DMN kan worden gebruikt als een biomarker voor mentale ziekten, omdat veranderingen in de activiteit van de DMN kunnen worden gebruikt om de ernst van de aandoening te bepalen en de effectiviteit van behandelingen te meten.

Psychedelische middelen verlagen activiteit in het DMN

Psychedelica, zoals lsd en psilocybine, zijn stoffen die invloed hebben op de werking van de hersenen en kunnen leiden tot veranderde bewustzijns- en emotionele ervaringen. Er is aangetoond dat deze stoffen de activiteit van de Default Mode Network (DMN) kunnen verlagen.

Een van de manieren waarop psychedelica de activiteit van de DMN kunnen verlagen, is door het versterken van de communicatie tussen verschillende delen van de hersenen die normaal gesproken minder verbonden zijn. Dit kan leiden tot een vermindering van de activiteit van de DMN, omdat het netwerk minder noodzakelijk is voor de verwerking van informatie.

Een andere manier waarop psychedelica de activiteit van de DMN kunnen verlagen, is door het verminderen van de bloedstroom in deze hersengebieden. Dit kan leiden tot een afname van de activiteit van de DMN.

Er zijn ook studies die suggereren dat psychedelica de activiteit van de DMN kunnen verlagen door het verminderen van de neiging van de hersenen om te “defaulten” naar bekende patroons van denken en voelen. Dit kan helpen om nieuwe perspectieven en inzichten te verkrijgen.

Minder activiteit in het DMN via triptherapie

Gun uzelf meer rust en geniet meer van het meer in het hier en nu-zijn. Pak het leven met beiden handen aan. Het leven gaat niet alleen over overleven, maar vooral over beleven. Verlaag activiteit van uw DMN door zo veel mogelijk gezonde keuzes te maken. Kickstart uw leven door gebruik te maken van onze ondersteuning in gezonde keuzes en een begeleide psychedelische sessie. De combinatie van gezonde leefstijl en psychedelische therapie werkt namelijk beter dan de losse onderdelen.

Om een sessie bij triptherapie te kunnen ondergaan moeten wij screenen op gezondheid en veiligheid. Wij doen dit middels de intake. Tevens zal de intake de basis vormen voor adviezen tijdens de voorbereiding op de psychedelische sessie. De intake is hieronder te vinden via de link hieronder:

Intake triptherapie | Tarieven en reserveren | Contact

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Psychedelica en het Default Mode Network (DMN)
Geschreven door: marcel