Wat is nocebo? Nocebo is het tegenovergestelde van placebo, waar nocebo door de kracht van suggestie juist pijn of ziekteverschijnselen in de hand werkt en placebo vaak het zelfherstellende vermogen van het lichaam activeert. In deze blog willen we uitleggen dat placebo en nocebo meer dan allen “tussen de oren” […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Van nocebo naar placebo met psychedelische therapie

Wat is nocebo?

Nocebo is het tegenovergestelde van placebo, waar nocebo door de kracht van suggestie juist pijn of ziekteverschijnselen in de hand werkt en placebo vaak het zelfherstellende vermogen van het lichaam activeert. In deze blog willen we uitleggen dat placebo en nocebo meer dan allen “tussen de oren” zit. Om uit te leggen hoe nocebo werkt in geval van pijn kan deze YouTube video bekeken worden.

Van Nocebo naar placebo?

We kunnen met onze gedachten daadwerkelijk onze fysieke staat veranderen. Dit doen we met behulp van de chemische boodschappers (hormonen). Cortisol speelt een grote rol bij stress en het blokkeren van het immuunsysteem, waardoor uiteindelijk ook het zelfherstellende mechanisme wordt geblokkeerd. Hoe dit werkt wordt heel goed uitgelegd in deze YouTube video.

Hoe kan psychedelica helpen?

Psychedelica beïnvloed bepaalde gebieden in de herenen om meer of juist minder actief te maken. Het Default Mode Network (DMN) wordt minder actief en daardoor ervaren personen die een hogere dosis psilocybine innamen een verbondenheid met alles. Het lijkt erop alsof het verleden, het heden en de toekomst samensmelt tot het eeuwige nu. Deze psychedelische staat activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam door de afwezigheid van stress. Andere personen ervaren een reset van gedachten na een hoge dosis psilocybine waardoor stress wordt verlaagd. Hoe gek het ook klink, psychedelica zou wel eens het geheim van placebo kunnen zijn. Met andere woorden kunnen psychedelica actief de staat opwekken wat placebo’s willen doen, echter zijn de verschillende psychedelica geen placebo’s. Naast deze “placebo” effecten zorgt een hogere dosis psilocybine voor meer neuroplasticiteit door het verhogen van het breinherstelllend hormoon BDNF. De betere verbondenheid van het brein in combinatie met inzichten van de psychedelische sessie is een kickstart voor positieve verandering.

Lees hier meer over BDNF, het default mode network en ander manieren waarop psychedelica werken.

Wat kan je nog meer doen?

Alle eigenschappen die een goede psychedelische sessie bieden in combinatie met alles wat stress reduceert is de weg naar een gezonde lichaam en geest. Zijn er factoren in jouw leven die stress veroorzaken op emotioneel, fysiek of biochemisch vlak? Probeer deze zo veel mogelijk te elimineren. Zie hieronder enige voorbeelden van stress-veroorzakers.

Triptherapie iets voor jou?

Triptherapie.nl is helaas één van de weinige aanbieders die meer doet dan alleen slechts psychedelische sessies begeleiden. Wij geloven erin dat als we alle factoren tegelijk aanpakken dat uiteindelijk het succespercentage veel hoger ligt slechts alleen psychedelica innemen. Wij zetten voornamelijk in op het vinden van oplossingen door een verandering, een bepaalde transformatie, te bewerkstelligen. Het begint bij ons met de intake en neurotransmitter test. Als we vooraf de neurochemie al stabieler kunnen krijgen zal het effect van alle onderdelen van onze dienstverlening, waaronder de psychedelische sessie, als geheel synergetisch beter werken.

Wil jij nocebo veranderen naar placebo?

Klaar voor de digitale intake?

Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Van nocebo naar placebo met psychedelische therapie
Geschreven door: marcel