In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Verschil tussen ALCAR en L-carnitine

ALCAR?

We schreven eerder over supplementen die werken tegen stress, angst en depressie en over aminozuren tegen depressie, dwanghandelingen, verslavingen en ontstekingsziektes. Indien u deze berichten heeft gelezen bent u ook het aminozuur ALCAR tegen gekomen. ALCAR staat voor acetyl L-carnitine. Acetyl L-carnitine en L-carnitine lijken op elkaar, maar er is toch echt een verschil betreffende de werking.

Wat is het verschil?

Het korte antwoord als het gaat om het verschil tussen deze twee is dat L-carnitine populair is onder sportfanaten of mensen die hulp zoeken bij gewichtsbeheersing vanwege de rol die het lichaam heeft bij het omzetten van vet in energie. Acetyl L-carnitine, ook wel ALCAR genoemd, gaat een stap verder. Hoewel acetyl L-carnitine ook kan helpen om vet in energie om te zetten, is het ook in staat om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen om hersenenergie en -functie te ondersteunen.

De bloed-hersenbarrière is een beschermend mechanisme dat voorkomt dat ziekteverwekkers of toxines door het endotheliale membraan gaan. Hoewel het zeer selectief is en vaak de passage van nuttige moleculen en verbindingen blokkeert, zijn sommige aminozuren, zoals acetyl-L-carnitine, in staat om de voordelen voor de hersengezondheid te behalen.

Wat is L-Carnitine?

L-carnitine is een aminozuur dat aanwezig is in voedingsmiddelen zoals rundvlees, kip, vis, zuivel en andere natuurlijke bronnen. L-carnitine voedingstekorten worden vaak gecompenseerd met L-carnitine supplementen.

Vlees als voornaamste bron van L-carnitine

Dus hoe werkt L-carnitine? Denk aan een verbrandingsoven die verbrandt om energie vrij te maken. Het toevoegen van koolhydraten en vetten zorgen voor het vrijkomen van energie. De rol van L-carnitine is het transporteren van vetzuren naar de mitochondriën van cellen (waar energie wordt geproduceerd) om te worden afgebrand en gebruikt voor energie om het lichaam van brandstof te voorzien en je de hele dag in beweging te houden.

Dit verklaart waarom velen zich tot L-carnitine wenden om hun gewichtsbeheersing en bewegingsregimes te verbeteren, omdat het uitstekend is in het bevorderen van het mobiliseren van vet uit opslagdeposito’s om als energie te worden verbrand en door het stimuleren van oefeningen voor het opbouwen van lichaamsbouw.

Wat is Acetyl L-Carnitine (ALCAR)?

Een andere versie van hetzelfde aminozuur als L-carnitine, acetyl L-carnitine wordt vaak gebruikt om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen vanwege het vermogen om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen. Daarom worden acetyl L-carnitine supplementen gebruikt om de hersenergie en focus, een gezonde gemoedstoestand, geheugengezondheid en meer te stimuleren. Acetyl L-carnitine wordt soms ook gebruikt om de reproductieve gezondheid van mannen te bevorderen.

Hoe beïnvloedt Acetyl L-carnitine de hersenen?

Zodra het de bloed-hersenbarrière passeert, helpt acetyl L-carnitine de synthese te bevorderen van een primaire neurotransmitter in de hersenen die bekend staat als acetylcholine. De belangrijkste rol van acetylcholine is om communicatie tussen zenuwcellen mogelijk te maken. Door acetylcholinensynthese te stimuleren, speelt acetyl L-carnitine een essentiële rol bij het ondersteunen van de gezondheid van het geheugen, focus en alertheid, verbeterde slaap- en spiersamentrekkingen.

L-Carnitine of Acetyl L-Carnitine gebruiken?

Dit hangt af van je doelen. Als u strikt op zoek bent naar een supplement om verhoogde vetverbranding te bevorderen voor uw gewichtsregime, kunnen L-carnitinesupplementen het antwoord zijn. Als u echter op zoek bent naar bredere resultaten met verschillende functies voor het verbeteren van de breingezondheid, kan acetyl L-carnitine een betere keuze zijn.

Hoe doseer ik en ik welke vorm?

  • Ter ondersteuning van de juiste L-carnitine-niveaus: 2-3×1 gram per dag om de juiste L-carnitineniveaus te bereiken
  • L-carnitine voor de gezondheid van het hart: 2-3×1 gram per dag gedurende maximaal 3 jaar.
  • L-carnitine voor nierfunctie: 1-3×1 gram acetyl L-carnitine per dag voor een jaar.  
  • Acetyl L-carnitine voor geheugen gezondheid: 1,5 gram per dag acetyl L-carnitine gedurende een periode van 3 maanden.
  • Ondersteuning van de mannelijke reproductieve gezondheid: 2×1 gram acetyl L-carnitine per dag voor een half jaar.
  • Acetyl L-carnitine voor energie: 2×1 gram acetyl L-carnitine per dag voor een half jaar.
  • Acetyl L-carnitine tegen depressie: Zolang nodig 2-3×1 gram acetyl L-carnitine per dag

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Verschil tussen ALCAR en L-carnitine
Geschreven door: Marcel