Meerdere theorieën Als je een begeleidende rol speelt tijdens psychedelische therapie, tripsit opdrachten of spirituele psychedelische reizen krijg je te maken met verschillende mensen met verschillende ideeën over wat hallucinaties zijn. Elke uitleg die gegeven wordt past binnen de eigen overtuigingen die tot stand zijn gekomen door de omstandigheden van […]

In samenwerking met Triptherapie delen wij dit bericht over Wat zijn psychedelische hallucinaties?

Meerdere theorieën

Als je een begeleidende rol speelt tijdens psychedelische therapie, tripsit opdrachten of spirituele psychedelische reizen krijg je te maken met verschillende mensen met verschillende ideeën over wat hallucinaties zijn. Elke uitleg die gegeven wordt past binnen de eigen overtuigingen die tot stand zijn gekomen door de omstandigheden van deze persoon. Voor sommigen zijn de hallucinaties een andere dimensie die informatie aan ons doorgeeft. Er is een grote groep die denkt dat ze de “energie” kunnen zien omdat alles “energie” is. Verbinding maken met het goddelijke en de heilige geometrie wordt ook vaak gezegd. Ikzelf geloof meer dat we zelf de wereld van de droom en psychedelische hallucinaties creëren op basis van hoe ons brein is geprogrammeerd (DNA + omstandigheden). De ene theorie is niet beter dan de andere. In deze blog probeer ik uit te leggen hoe hallucinaties werken volgens mijn eigen theorie door verschillende begrippen uit te leggen.

De wereld bestaat uit geometrie en fractals

Alle natuurlijke patronen hebben een onderliggende simpele code die ogenschijnlijk complexe structuren maken. Ons onderbewustzijn is zodanig geëvolueerd om die veelvoorkomende natuurlijke patronen te herkennen en er een betekenis aan te hangen. Zo kan je door het herkennen van geometrische vormen en fractalen de wereld begrijpen en jezelf veilig te stellen indien nodig. Door evolutie is deze eigenschap een groot gedeelte van ons geworden.

Onderbewustzijn en onze visuele beleving

Tijdens een psychedelische staat en tijdens dromen raakt het brein in een staat van hyperverbondenheid. De onderbewuste processen die vormen proberen te herkennen komen daardoor in verbinding met de visuele beleving. Dit kan verklaren waarom we bij een lage dosis psychedelica geometrie kunnen gaan zien. De geometrische vormen zijn als het ware een schil die we over de visuele wereld leggen en de vormen die passen is een herkenning van een bepaalde vorm en daarmee een voorwerp.

Hyperverbondenheid brein onder invloed psilocybine

Zodra we de dosering psychedelica nog meer gaan verhogen worden de processen die voorwerpen proberen te identificeren nog meer verbonden met wat we op dat moment zien waardoor de geometrie en fractals steeds meer gaan lijken op echte voorwerpen. Om uit te leggen hoe fractals en geometrie kan gaan lijken op echte voorwerpen zou je kunnen kijken naar de game-industrie en computer-animatie films.

Lees hier meer over verschillende doseringen en effecten

Vanaf 50:06 wordt uitgelegd hoe fractale geometrie wordt gebruikt om echte wereld voorwerpen te creëren met computers

Al met al kunnen we dus stellen dat als de fractale geometrie zodanig complex wordt dat de voorwerpen in het zicht heel echt gaan lijken. Hetzelfde gaat ook op voor onze dromen en hallucinaties. Moe meer psychedelica des te meer we zien van de geometrie die ons brein gebruikt om de wereld te herkennen en des te meer zien hoe ons brein oude kennis gebruikt om de wereld te herkennen. Zo zijn hallucinaties dus beelden van wat een bepaalde vorm had kunnen zijn volgens de werking van het unieke geconditioneerde brein. Dromen en hallucinaties hebben dus altijd betrekking op onszelf. Het is een weerspiegeling van ons eigen (onderbewuste) identiteit. De werkelijkheid die we ervaren zegt dus iets over de zaken die we zelf kunnen herkennen in de wirwar van informatie.

Neuroimaging en MRI data

Onderstaande video bevat mooie informatie en beelden hoe een neural AI probeert te raden naar wat voor afbeelding er gekeken wordt terwijl diegene in een MRI gemeten wordt. Ziet dat er niet “trippy’ uit? Zegt deze video dan dat we inderdaad informatie aan het vergelijken zijn met wat we al kennen middels fractalen en geometrie?

Vanaf 12:30 is een gedeelte wat informatie geeft over hoe het brein de wereld interpreteert.

Wat kunnen we met deze theorie?

Zodra we doorhebben dat we werkelijkheid die we ervaren slechts een interpretatie is van een geconditioneerd individu kunnen we vaak tijdens de psychedelische staat deze conditionering inzien en er wat aan doen. Het is als het ware alsof je een gekleurde bril gaat herkennen en afzetten. Op dat moment start een nieuwe conditionering van het brein die positieve effecten kan hebben voor de persoon in kwestie. Hierdoor breek je dus uit oude (zelfdestructieve) patronen. Al deze effecten kunnen in samenwerking met ander biochemische effecten van psychedelica leiden tot ongekende helende resultaten.

Klaar voor de digitale intake?

Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit bericht is afkomstig van:
Triptherapie: Wat zijn psychedelische hallucinaties?
Geschreven door: marcel